Kokoomus.fi

Marko Arjoranta

Kuntavaali numero 131 ja  

Aluevaali numero 2006

Vaaliaiheita

Alue- ja kuntavaalit 2025
 
Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025. Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä päättävät tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista seuraavat neljä vuotta.
 
  • Aluevaaleissa valitaan valtuutetut aluevaltuustoihin, jotka vastaavat hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. 
 
  • Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin, jotka päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta. 

Talous ja verotus

Lahdessa asui vuoden 2023 lopulla 120 693 asukasta. Kaupunkimme väkiluku on kasvanut 0,2% 2020- luvulla. Ikä jakauma on vuoden 2023 tilastojen perusteella 0- 14 vuotiaat n.13%, 15- 24 vuotiaat n.11,5%,

25- 64 vuotiaat n. 49,5% ja 65 vuotiaista eteen päin n.26%. 

 

Kaupunkiimme rakennettiin 552 asuntoa vuonna 2023. Näistä suurin osa oli kerrostaloasuntoja 69,9% osuudella eli 386 kpl. Asuntoja Lahdessa oli tarkasteluvuoden lopulla 77 122 kpl, näistä kerrostaloasuntoja oli 65,1%, rivitaloasuntoja 7,7% ja omakotiasuntoja 23,4%, sekä muita asuntoja 3,8%.

 

Pitkäaikaistyöttömiä oli 2024 heinäkuussa tarkasteltuna 2873 henkilöä. Aiempaan vuoteen tarkasteltuna tämä lukema oli pudonnut n. 300 henkilön verran. 

 

Kaupunkimme yliopisto ja ammattikorkeakoulu antaa laajennettua verkostoitumista sekä kansainvalistymistä.

 

Yöpyjiä meidän kaupungissamme oli heinäkuussa 2024 yli 25 500 henkilöä. 

 

Lahden verotus on vuonna 2025: tulovero 8,1%, yleinen rakennuksen veroprosentti 1,35%, yleinen maapohjan veroprosentti 1,35%, vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,6%. Esim. Asikkala ja Sysmä verottavat Lahtea kevyemmin kokonaisvaltaisesti.

 

Hankintoihin on budjetoitu vuodelle 2025 Lahden kaupungilla 250 miljoonaa euroa, joka on n. 39% talousarvion kaikista menoista. Kaupungin kokonaismenot ovat 646 miljoonaa euroa. 

 

Yllä olleet asiat ovat vain muutamia lukuja joita päättäjien tulee arvioida ja niiden pohjalta kartoittaa tulevaisuuden asioida virkamiesten kanssa. Ne kuitenkin avaavat millaisten asioiden kanssa olemme tekemisissä ja kuinka monipuolisesti kaupunkia tulee kehittää ja arvioida.

 

Kokonaisvaltaista verotusta tulisi arvioida uudelleen, yritysten edellytyksiä toimia kaupungissamme olisi helpotettava ja kevennettävä byrokratiaa, kunnan toimintoja tulee arvioida uudelleen. Vetovoimaisena alueena saamme myös lisää verotuottoja ja sitä kautta voimme panostaa yhteiseen tulevaisuuteen enemmän.

 

Tulevien vuosien tonttivuokrien tarkistuksien olisi hyvä olla maltillisia, ottaen huomioon taloyhtiöiden nykyiset haasteet korjausvelkojen kanssa. Osakkaiden maksukyky on saavuttanut paikoitellen kipupistensä. Pankit eivät nykyisellään myönnä kovinkaan helposti isoja remonttilainoja, ja tämä asettaa rajoitteita yhtiöille remonttien suhteen ja luo priorisointiin paineita. 

 

Lahden tytäryhtiöiden, kuten Lahti Energian ja Lahti Aquan, hinnan korotukset verottavat myös asukkaiden arkea sekä yhtiöiden maksukykyä. Olisiko syytä pohtia maltillisempia korotuksia tytäryhtiössä, ja näin auttaa kokonaisvaltaisesti asukkaita sekä yrityksiä alueellamme. Lahti Energian hinnoitteluissa sekä korotuksissa olemme maamme kärki paikoilla. 

 

 

Luonto, liikunta,

liikkuminen luonnossa

Lahti tunnetaan urheilu kaupunkina jossa on upeat luonnon puitteet. Monipuoliset liikunta mahdollisuudet on turvattava jatkossakin sekä meidän tulee kehittää kaupunkiamme aktiivisesti. Lahdessa on toteutettu hienoja ulkoliikunta pisteiden päivityksiä ja laajennettu lajitarjontaa eripuolille Lahtea. Tätä työtä tulee jatkaa. Kannustetaan yksilöitä liikkumaan omien kykyjen mukaisesti ja tätä toimintaa varten voisi meillä olla käytössä oma sovelluksensa, Lahti liikkuu ja liike on lääke.

 

Uljaat ja historialliset Salpausselän harjut sekä Lapakisto luontopolkuineen ja reitteineen antavat oivia hetkiä tutustua luonnon monimuotoisuuteen. Kehitetään jo olemassa olevia ulkoilualueita opasteiden, kulkureittien ja laavujen osalta. Ihmisen mieli lepää ja arjen stressitasot laskevat kun vietämme aikaa luonnossa. Lahden alueella tulee vaalia luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

 

Luontoamme ja liikuntaa tulisi entistä enemmän markkinoida matkailua ajatellen ja tälle tulisi antaa mahdollisuutensa, sillä liiketoiminnan kautta me saamme tuloja yhteiseen hyvään.

 

 

Oppimisympäristö

Pienet kyläkoulumaiset ja turvalliset oppimisympäristöt antava hyvät kasvumahdollisuudet nuorillemme. 

 

Päätöksienteossa tulisi jatkossa arvioida nuorten hyvinvointia, koulumatkojen pituuksia, turvallisia oppimisympäristöjä sekä pitkäjänteisempää suunnittelua koulujen sijoituksiin liittyen. Perheet eivät välttämättä voi poukkoilevan politikoinnin puitteissa myydä kotejaan lopetettavien koulujen ääreltä. Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus palveluiden osalta ovat perheilläkin tavoitteena asuinaluetta valittaessa. 

 

Kouluverkon aktiivista tarkastelua tulee harjoittaa, mutta jatkuvat vähennykset vähentämisen takia eivät luo luotettavaa ja perheystävällistä kuvaa päätöksenteossa.

 

Pidetään kiinni meidän kouluistamme ja mahdollisestetaan turvallinen tulevaisuus lapsillemme.

Hyvinvointialueen kustannusten hallinta ja palveluiden saatavuus

Paikallisilla palveluilla ja niiden monipuolisuudella on iso merkitys asukkaiden arkeen. Väestömme ikääntyessä ja etäisyyksien kasvaessa tulisikin miettiä palveluverkoston kokonaisuutta. Olisiko mahdollista ja järkevää ottaa käyttöön vuodeosastoja alueittain? Tämä mahdollistaisi paikallisen hoidon ja vähentäisi potilaan pidempiä siirtoja.

 

Pelastustoimelle on taattava riittävät resurssit toimia ja ylläpitää alueellista turvallisuuttamme. Henkilöstön palkkaukseen ja kaluston ylläpitoon on saatava toimintaa edellyttävä määrä rahaa. Pelastustoimi on yksi tärkeä elementti yhteiskuntamme jatkuvuuden kannalta.

 

Taloudellisesti tiukkoina aikoina ja etenkin nyt, olisi tärkeä saada kokonaiskuva tuloista ja menoista. Prosessien ja eri toiminnallisten sekä hallinnoillisten tasojen läpikäyntiä sekä tehostamista tulisi tehdä. Hankintojen tarpeellisuutta, kiireellisyyttä ja kokonaisvaltaisuutta tulisi tarkistella. Kiinteiden kustannusten nousua tulisi pyrkiä rajoittamaan tai ainakin hidastamaan. 

 

 

Seuraa minua myös somessa

FACEBOOK
LinkedIn
Instagram